Awaria maszyny w piekarni – co robić?
Urządzenia mechaniczne często ulegają awariom. Dotyczy to także maszyn stanowiących wyposażenie piekarni. Wszelkie usterki wiążą się z przestojem w pracy i stratami przedsiębiorstwa. Nic więc dziwnego, że właściciele piekarni chcą rozwiązać problem jak najszybciej. W przypadku wszystkich urządzeń liczy się nie tylko naprawa, ale także profilaktyka. Dbając o urządzenia piekarnicze, można skutecznie uniknąć ich awarii.
Serwis maszyn piekarniczych
Nagła awaria urządzenia piekarniczego to strata dla przedsiębiorstwa. W takiej sytuacji liczy się szybka i kompleksowa pomoc w usunięciu usterki i przywróceniu maszyny do pracy. Problemu można uniknąć między innymi poprzez regularne przeglądy i konserwację. Jeśli jednak maszyna zawiedzie i zepsuje się, wstrzymując dalsze prace, warto skorzystać z serwisu urządzeń piekarniczych. Większość firm w jego ramach oferuje:
- pomoc 24 godziny na dobę – proces produkcji w piekarni odbywa się przede wszystkim w nocy,
- natychmiastową reakcję,
- wymianę uszkodzonych części,
- diagnostykę.
Pojawienie się jakiejkolwiek usterki generuje także dodatkowe koszty naprawy lub zakupu nowego urządzenia. Warto zatem dbać o regularne przeglądy maszyn piekarniczych. Wysokiej jakości urządzenia i usługi związane z ich serwisem i konserwacją oferuje firma BakerLink z Łodzi. Nie zawsze jednak można zapobiegać usterkom. Jeśli już awaria wystąpi, warto wezwać profesjonalną pomoc. Na utrzymanie ich w należytym stanie trzeba poświęcić mnóstwo czasu i energii. Niestety, nie każdemu się to udaje.
Jakie maszyny wykorzystuje się w piekarniach?
Większość stosowanych obecnie maszyn piekarniczych to urządzenia elektryczne. Należą do nich przede wszystkim sprzęt do wypiekania chleba, bułek i innych wyrobów. Na wyposażeniu piekarni nie może zabraknąć fermentatora mąki, zaparzacza czy transportera form chlebowych. W nowoczesnych zakładach wykorzystuje się także piece cyklotermiczne, rurowe i termoolejowe. Te i inne rodzaje ulegają awariom zwykle z powodu zużycia, niewłaściwego użytkowania lub wad produkcyjnych.
Fermentatory nazywane także pszennikami pozwalają na przygotowanie zakwasu, na bazie którego następnie wyrabiany jest chleb. Dzięki nim fermentacja przebiega w sposób prawidłowy. Proces ten jest dodatkowo wspomagany przez zaparzacze do mąki. Dodawanie jej w takiej postaci do wyrobów piekarniczych poprawia walory smakowe, pozwala na lepsze wyrośnięcie pieczywa i sprawia, że jest ono świeże przez dłuższy czas. Istotną rolę w każdej piekarni odgrywają także transportery form chlebowych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana