Czarna porzeczka jako naturalne źródło witaminy C
Witaminy i minerały odgrywają niezwykle ważną rolę w naszej diecie. Ich źródłem mogą być zarówno produkty spożywcze, jak i suplementy. W przypadku tych ostatnich należy zdawać sobie sprawę, że kluczowe jest nie tylko to, czy przyjmujemy właściwą dawkę, ale także czy ich forma jest łatwo przyswajalna przez organizm. Podobnie jest w przypadku popularnej witaminy C, którą możemy znaleźć pod różnymi postaciami. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej.
C jak cały szereg korzystnych właściwości
Witamina C, czyli inaczej mówiąc kwas askorbinowy, jest niezwykle istotna dla naszego zdrowia. Ma ona następujące, korzystne właściwości dla naszego organizmu:
- przyspiesza gojenie ran i uszczelnia naczynia krwionośne,
- obniża ciśnienie krwi,
- pobudza wytwarzania kolagenu,
- chroni komórki przed stresem oksydacyjnym,
- pomaga w lepszym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
- ułatwia wchłanianie żelaza i wapnia.
Możemy znaleźć ją w wielu produktach spożywczych, jak m.in.: zielona i czerwona papryka, brokuły, kalafior, kiwi, truskawki, czarna porzeczka, jagody, maliny, cytryny, grejpfruty i kiszonki. Największą jej zawartość będą miały produkty surowe, gdyż gotowanie prowadzi do utraty tej cennej witaminy. O ile latem jedzenie świeżych owoców i warzyw bogatych w witaminę C jest dość łatwe, o tyle zimą może stanowić problem i dlatego większość osób sięga po jej bardziej skoncentrowane formy, jak właśnie suplementy. Jednak nie każdy suplement zawierający witaminę C będzie tak samo działał na nasz organizm. Czym wobec tego się od siebie różnią i czy suplement na bazie syntetycznego kwasu askorbinowego i suplement z czarnej porzeczki będą miały to samo działanie?
Witamina syntetyczna kontra naturalna
Syntetyczna i naturalna witamina C mają tę samą budowę, jednak mogą mieć odmienny wpływ na organizm. Syntetyczny kwas askorbinowy z reguły zawiera bowiem substancje pomocnicze i barwniki szkodliwie działające na organizm. Co więcej, witamina ta w formie syntetycznej może działać drażniąco na śluzówkę żołądka, dlatego warto sięgać po jej naturalne odpowiedniki, jak właśnie wspomniany powyżej suplement z czarnej porzeczki, dostępny na przykład w internetowym sklepie zielarskim Po zdrowie. Czarna porzeczka zawiera szczególnie dużą ilość tej witaminy – aż 180 mg w 100 g owoców – tj. o pięć razy więcej niż owoce cytrusowe! Jest także o pięć razy bardziej aktywna od syntetycznej, a do tego nie podrażnia żołądka, dzięki czemu możemy bez obawy stosować ją przez długi czas.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana