Dla kogo polecane są produkty z izolatem białka serwatkowego?
Białko pełni w organizmie funkcję budulcową: buduje mięśnie, tkanki, ścięgna, skórę, zęby, paznokcie i włosy. Ponadto wchodzi w skład ciał odpornościowych, ma więc duże znaczenie również w przypadku układu immunologicznego. Właśnie dlatego należy je przyjmować w odpowiedniej ilości. Jednym ze sposobów na jego uzupełnienie jest spożywanie produktów z izolatem białka serwatkowego. Korzystają z niego przede wszystkim sportowcy, ale nie tylko.
Jak powstaje izolat białka serwatkowego?
Aby białka serwatkowe zyskały odpowiednią formę, serwatka jest poddawana trzem procesom. W pierwszym z nich dochodzi do ultrafiltracji, w wyniku której powstaje standardowy koncentrat białka serwatkowego (WPC-80). W drugim z koncentratu usuwane są pozostałości laktozy i cukrów w celu wytworzenia izolatu białka serwatki. W trzecim z kolei następuje sproszkowanie serwatki, co pozwala na uzyskanie gotowego białka serwatkowego.
Izolat białka serwatkowego, któremu poświęciliśmy ten artykuł, jest więc produktem powstałym w wyniku zastosowania odpowiedniego procesu fizycznego – wieloetapowego procesu mikrofiltracji serwatki mleka z przepływem krzyżowym, przebiegającego w niskiej temperaturze. Surowce tego typu stanowią istotny składnik wielu suplementów diety, których sprzedażą zajmuje się między innymi dystrybutor surowców spożywczych Ilkow Trade.
Jakie są właściwości izolatu białka serwatkowego?
Izolaty białek serwatkowych są optymalizowane względem takich parametrów jak: zawartość tłuszczu, właściwości organoleptyczne, indeks rozpuszczalności oraz zawartość laktozy. W stosunku do koncentratów białka serwatki mają wyższy udział protein w porcji. Poza tym wyróżniają się szybszym wchłanianiem. Co więcej, nie dostarczają laktozy, której wiele osób nie toleruje.
Ze względu na swoje właściwości oraz fakt, że dzięki niemu możliwe jest zaspokojenie podaży białka w organizmie (w pełni kontrolowany sposób) izolat białka serwatkowego stanowi składnik wielu produktów, przeznaczonych dla rozmaitych grup. Polecany jest przede wszystkim sportowcom trenującym sporty siłowe – ze względu na to, że może zapobiec redukcji tkanki mięśniowej w trakcie treningu. Spożywany jest również przez te osoby, którym zależy na redukcji swojej wagi: dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości białka, na przykład w formie izolatu białka serwatkowego zmniejsza apetyt. Jest przeznaczony także dla osób starszych (u których często pojawia się deficyt białka), a także tych, które nie tolerują laktozy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana