Dlaczego pszenicę warto zastąpić orkiszem w diecie?
Orkisz jest ciekawym dodatkiem do zdrowej diety. Owo zboże dostarcza wielu składników odżywczych, witamin, błonnika. Może stanowić doskonałą alternatywę dla pszennych – tuczących i mało zdrowych – produktów. Jakie są najważniejsze zalety orkiszu? W czym tkwi jego przewaga nad pszenicą? Odpowiedź znajduje się w artykule.
Zalety orkiszu
Orkisz składa się głównie ze skrobi (56%), tłuszczu (2,7%) i białka (11,6%). Dostarcza organizmowi wiele dobroczynnych składników odżywczych: błonnik, witaminy z grupy B, A, D, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas krzemowy i linolenowy, minerały (selen, potas, wapń, cynk, żelazo, fosfor, mangan, miedź). Warto wspomnieć o wyjątkowym składniku, pojawiającym się w każdym orkiszowym produkcie – rodanidzie. Ów związek to naturalny antybiotyk, wpływający bardzo pozytywnie na funkcjonowanie organizmu.
Dobrej jakości produkty z orkiszu można odnaleźć w sklepie internetowym Diogra.
Orkisz działa antybakteryjnie. Skutecznie wzmacnia procesy krwiotwórcze i układ odpornościowy. Jest wręcz wskazany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią – chroni ich organizm przed różnymi infekcjami, a także zapobiega niepoprawnemu przebiegowi ciąży.
Produkty z orkiszu (makarony orkiszowe, mąka, kasza, paluszki) działają pozytywnie na układ nerwowy. Skutecznie wspomagają leczenie depresji, polepszają pamięć i ułatwia koncentrację, a także poprawiają nastrój. Owo zboże zmniejsza ryzyko anemii, działa przeciwalergicznie. To dobre rozwiązanie dla nadciśnieniowców, cukrzyków – orkisz obniża poziom złego cholesterolu, chroni organizm przed chorobami serca, zmniejsza ryzyko miażdżycy. Orkisz wpływa również pozytywnie na wygląd skóry, cery, włosów, paznokci.
Zboże zaleca się osobom cierpiącym na chorobę Alzheimera, Parkinsona, reumatyzm, stwardnienie rozsiane, cukrzycę i otyłość, alergie, dusznicę bolesną.
Dlaczego orkisz jest lepszy niż pszenica?
Teoretycznie orkisz i pełnoziarnista pszenica zawierają podobną liczbę substancji odżywczych (obecny jest gluten, białko, witaminy, minerały, błonnik, węglowodany). Przewaga orkiszu uwidacznia się jednak w tym, że zawiera jeszcze więcej błonnika, cenniejszych witamin i minerałów. Ponadto jest w mniejszym stopniu oczyszczany przez producentów i ma niższy indeks glikemiczny, co stanowi istotną sprawę dla osób z cukrzycą lub w stanie przedcukrzycowym. Produkty orkiszowe cechują się wyższą ceną, co stanowi ich jedyny minus.
Oszczędne osoby mogą zainwestować jedynie w mąkę orkiszową i samodzielnie piec chleb, bułki. Będzie to ekonomiczne rozwiązanie.
Eksperci nazywają orkisz lepszą postacią tuczącej pszenicy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana