Artykuł sponsorowany

Dlaczego pszenicę warto zastąpić orkiszem w diecie?

Dlaczego pszenicę warto zastąpić orkiszem w diecie?

Orkisz jest ciekawym dodatkiem do zdrowej diety. Owo zboże dostarcza wielu składników odżywczych, witamin, błonnika. Może stanowić doskonałą alternatywę dla pszennych – tuczących i mało zdrowych – produktów. Jakie są najważniejsze zalety orkiszu? W czym tkwi jego przewaga nad pszenicą? Odpowiedź znajduje się w artykule.

Zalety orkiszu

Orkisz składa się głównie ze skrobi (56%), tłuszczu (2,7%) i białka (11,6%). Dostarcza organizmowi wiele dobroczynnych składników odżywczych: błonnik, witaminy z grupy B, A, D, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas krzemowy i linolenowy, minerały (selen, potas, wapń, cynk, żelazo, fosfor, mangan, miedź). Warto wspomnieć o wyjątkowym składniku, pojawiającym się w każdym orkiszowym produkcie – rodanidzie. Ów związek to naturalny antybiotyk, wpływający bardzo pozytywnie na funkcjonowanie organizmu.

Dobrej jakości produkty z orkiszu można odnaleźć w sklepie internetowym Diogra

Orkisz działa antybakteryjnie. Skutecznie wzmacnia procesy krwiotwórcze i układ odpornościowy. Jest wręcz wskazany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią – chroni ich organizm przed różnymi infekcjami, a także zapobiega niepoprawnemu przebiegowi ciąży.

Produkty z orkiszu (makarony orkiszowe, mąka, kasza, paluszki) działają pozytywnie na układ nerwowy. Skutecznie wspomagają leczenie depresji, polepszają pamięć i ułatwia koncentrację,  a także poprawiają nastrój. Owo zboże zmniejsza ryzyko anemii, działa przeciwalergicznie. To dobre rozwiązanie dla nadciśnieniowców, cukrzyków – orkisz obniża poziom złego cholesterolu, chroni organizm przed chorobami serca, zmniejsza ryzyko miażdżycy. Orkisz wpływa również pozytywnie na wygląd skóry, cery, włosów, paznokci.

Zboże zaleca się osobom cierpiącym na chorobę Alzheimera, Parkinsona, reumatyzm, stwardnienie rozsiane, cukrzycę i otyłość, alergie, dusznicę bolesną.

Dlaczego orkisz jest lepszy niż pszenica?

Teoretycznie orkisz i pełnoziarnista pszenica zawierają podobną liczbę substancji odżywczych (obecny jest gluten, białko, witaminy, minerały, błonnik, węglowodany). Przewaga orkiszu uwidacznia się jednak w tym, że zawiera jeszcze więcej błonnika, cenniejszych witamin i minerałów. Ponadto jest w mniejszym stopniu oczyszczany przez producentów i ma niższy indeks glikemiczny, co stanowi istotną sprawę dla osób z cukrzycą lub w stanie przedcukrzycowym. Produkty orkiszowe cechują się wyższą ceną, co stanowi ich jedyny minus. 

Oszczędne osoby mogą zainwestować jedynie w mąkę orkiszową i samodzielnie piec chleb, bułki. Będzie to ekonomiczne rozwiązanie.

Eksperci nazywają orkisz lepszą postacią tuczącej pszenicy.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.