Dlaczego warto przyprawiać potrawy ziołami?
Przyprawy, m.in. zioła dodają potrawom ostatecznego smaku. Nie bez przyczyny znajdują się na listach składników w przepisach. Uzupełniają smak potraw z mięs, ryb, nabiału warzyw i owoców. W kuchni zioła są tradycyjnie stosowane od wielu lat. Do przyrządzania jedzenia w różnych krajach używane były odmienne rośliny zielne, choć obecnie większość z nich jest łatwo dostępna na całym świecie. Wyjaśniamy, jaką rolę pełnią dodatki ziołowe w kuchni!
Rola przypraw w kuchni – zioła i ich znaczenie dla smaku i zdrowia
Część ziół jest tradycyjnie przypisana do określonych dań. Zapobiegają wzdęciom i gazom po spożyciu niektórych ciężkostrawnych produktów. Dobrym przykładem może być szałwia dodawana do tłustych mięs i fasoli oraz rozmaryn znajdujący się w przepisach na dania z dziczyzny. Warto także wiedzieć, że substancje wykazujące wpływ na organizm człowieka odpowiadają także za smak potraw. Oryginalne zioła i przyprawy dla kucharzy są często niezwykle istotnym szczegółem, który dodaje ostatecznego aromatu daniom.
Zioła zamiast soli – sposób na poprawę smaku potraw
Zioła w przepisach mają także inną istotną funkcję. Z powodzeniem zastępują sól, nadając potrawom wyrazisty smak i dostarczając minerałów. Przyprawy ziołowe jako zamiennik soli mogą pojawiać się w posiłkach dla wszystkich osób, które ograniczają spożycie sodu. Takie przyprawianie posiłków pozwala zmniejszyć ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego w przyszłości. Bogatą ofertę suszonych ziół do zastosowań kulinarnych ma w swojej ofercie producent przypraw i mieszanek przyprawowych Polsmaki.
Wpływ ziół na przebieg procesów trawiennych
Zioła posiadają właściwości wpływające prozdrowotnie na człowieka. Ta cecha jest chętnie wykorzystywana w sztuce kulinarnej. Wiele z często stosowanych przypraw ziołowych, np. majeranek, oregano i rozmaryn wykazują dobroczynne działanie na procesy trawienne. To dzięki nim spożywanie niektórych dań ciężkostrawnych nie wiąże się z problemami żołądkowymi.
Warto na co dzień sięgać po dobrodziejstwo naturalnych przypraw ziołowych. Dodawane do potraw pod postacią jednorodnych ziół i mieszanek przyprawowych doskonale podkreślą smak i zapach posiłków. Wspomogą organizm w trawieniu i będą znakomitym wsparciem w ograniczaniu ilości spożywanej soli kuchennej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana