Gdzie jednorazowe opakowania na żywność znajdują zastosowanie?

Gastronomia to nie tylko jedzenie na miejscu, ale i posiłki na wynos, które muszą być pakowane do higienicznych i szczelnych opakowań jednorazowych. Przy produkcji takich pojemników kładzie się coraz większy nacisk na wykorzystanie ekologicznych, biodegradowalnych materiałów. Jakie zastosowanie i zalety mają opakowania jednorazowe na żywność?
Z czego wykonuje się opakowania jednorazowe na żywność?
Opakowania jednorazowe, przeznaczone do gastronomii, wykonuje się zwykle z lekkich materiałów, np. papieru, styropianu, tworzyw biodegradowalnych. Najczęściej mają one postać tacek papierowych, talerzy, flaczarek, sztućców plastikowych, patyczków do szaszłyków, kubków papierowych, słomek, menu boxów, pudełek na pizzę, pojemników na ciasta, surówki, dania obiadowe, zupy.
W opakowaniach jednorazowych można transportować jedzenie w różnych formach – jako produkty sypkie, suche, płyny. Mają różny zakres dopuszczalnych temperatur – w większości da się przechowywać nawet bardzo gorące dania.
Dobrej jakości opakowania jednorazowe dostarcza hurtowniaGemini, specjalizująca się także w dystrybucji artykułów biurowych, materiałów medycznych, środków czystości. Oferta przedsiębiorstwa jest dedykowana głównie do cukierni, firm cateringowych, restauracji i innych punktów gastronomicznych. Firma prowadzi także drukarnię cyfrową, dzięki której na oferowanych opakowaniach jednorazowych można wydrukować autorskie grafiki i logo. Spersonalizowane pojemniki zapadną w pamięć.
Zastosowanie opakowań jednorazowych
Opakowania jednorazowe wykorzystuje się głównie w gastronomii. Zazwyczaj nakłada się do nich dania, które wymagają transportu na wynos. Plastikowe, styropianowe opakowania na żywność są higieniczne i poręczne. Wykorzystywane są nie tylko w restauracjach i kawiarniach, ale też cateringu dietetycznym, gdzie codziennie dostarcza się klientom pełnowartościowe posiłki.
Opakowania jednorazowe wykorzystywane są tam, gdzie dowozi się jedzenie. Często dysponują nimi sklepu spożywcze, szkoły, przedszkola, szpitale. Pojawiają się na imprezach masowych, gdzie obecne są stoiska z różnymi potrawami i napojami.
Zalety pojemników jednorazowych
Opakowania jednorazowe są podstawowym ekwipunkiem wszystkich punktów gastronomicznych i firm cateringowych. Bez nich dowożenie jedzenia na wynos nie byłoby możliwe. Głównym zadaniem pojemników na żywność jest bezpieczny transport żywności do klienta. Pojemniki styropianowe dobrze poradzą sobie z wysokimi temperaturami, a papierowe sprzyjają ekologii. Użycie jednorazowych opakowań na imprezach pozwala oszczędzić czas przy późniejszym sprzątaniu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk
Owoce, warzywa - hurt woj. dolnośląskie59-720 Warta Bolesławiecka 62