Jak powstają probiotyki?
W ostatnich latach dużo się mówi o probiotykach i o ich prozdrowotnych właściwościach. Coraz więcej ludzi kupuje probiotyczne suplementy diety i to nie tylko podczas antybiotykoterapii, z którą tak często są kojarzone. Przyjrzyjmy się więc temu, czym są probiotyki, jak się je produkuje i kto powinien regularnie po nie sięgać, aby zadbać o właściwe funkcjonowanie swojego organizmu.
Z definicji zaproponowanej przez Światową Organizację Zdrowia dowiemy się, że probiotyki to: żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wpływają korzystnie na zdrowie człowieka. Konkretniej, są to kultury bakterii oraz drożdże przywracające prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.
– Oczywiście chodzi tu o bakterie i drożdże starannie wyselekcjonowane, o potwierdzonej badaniami skuteczności działania – podkreśla przedstawiciel firmy Exim Pharma, zajmującej się produkcją kontraktową suplementów diety.
Jakie bakterie i drożdże wykorzystuje się do produkcji probiotyków?
Do produkcji probiotyków wykorzystuje się najczęściej pałeczki kwasu mlekowego Lactobacillus, bakterie Bifidobacterium oraz drożdże Saccharomyces boulardii. Wszystkie spełniają wymagania dotyczące probiotyków, to znaczy:
pochodzą od ludzi,
są genetycznie stabilne,
są odporne na działanie kwasu żołądkowego,
cechuje je trwałość i żywotność pozwalająca na długie przechowywanie,
są zdolne do produkcji substancji o działaniu przeciwdrobnoustrojowym,
wykazują pozytywny wpływ na organizm człowieka,
nie wykazują działania patogennego, rakotwórczego ani inwazyjnego.
To właśnie żywe mikroorganizmy o powyższych właściwościach stanowią podstawowy elementy probiotycznych suplementów diety.
Kiedy warto sięgnąć po suplementy diety z probiotykami?
Suplement diety do stosowania podczas antybiotykoterapii – to często pierwsze skojarzenie z probiotykami. Całkiem słuszne, ponieważ antybiotyki wywierają niekorzystny wpływ na układ trawienny, a szczególnie na naturalną florę bakteryjną jelit. A to jest właśnie to, o co zadbać możemy sięgając po probiotyki. Ale problemy z prawidłowym funkcjonowaniem jelit możemy mieć przecież nie tylko wówczas, gdy bierzemy antybiotyki. Biegunki wywołane infekcjami, zespół jelita drażliwego, wrzody, nietolerancje pokarmowe, wzdęcia – w radzeniu sobie z tymi (i wieloma innymi) problemami probiotyki również mogą nam pomóc. A wszystko dzięki wspomnianym wyżej bakteriom i drożdżom o wyjątkowo pożytecznych właściwościach.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana