Jak producenci żywności uzyskują certyfikat BRC?
Każdy producent żywności musi działać w zgodzie z pewnymi normami. Jednym z wyznaczników takich norm jest certyfikat BRC. Ten dokument jest gwarancją wysokiej jakości oraz bezpieczeństwa dla potencjalnych konsumentów. Chcesz dowiedzieć się, jak producenci żywności uzyskują taki certyfikat? Sprawdź, na czym polega cały proces ubiegania się o ten rodzaj koncesji.
Czym dokładnie jest certyfikat BRC?
BRC to nic innego jak zbiór wytycznych dla producentów żywności. Dotyczą one zarówno samego opracowywania receptury oraz produkcji artykułów spożywczych, jak i ich pakowania czy sprzedaży. Certyfikat BRC jest dokumentem, który potwierdza, że dana firma stosowała się do zasad opracowanych przez British Retail Consortium. Producenci, którzy chcą ubiegać się o jego przyznanie, muszą dysponować odpowiednio przeszkolonym personelem, posiadać system HACCP, działać w zgodzie z zasadami dot. higieny pracy oraz prowadzić dokładną dokumentację swojej produkcji. Przykładem firmy, która działa wg tych wytycznych i oferuje swoim klientom wyroby najwyższej jakości jest Starmeat. Firma specjalizuje się w produkcji mięsa drobiowego i prowadzi certyfikowaną działalność już od 2010 roku.
Co zrobić, by ubiegać się o przyznanie certyfikatu?
Aby móc ubiegać się o przyznanie certyfikatu BRC, konieczne jest skontaktowanie się z jednym z przedstawicieli brytyjskiej jednostki certyfikującej. Proces rozpoczyna się od podpisania wniosku o certyfikację. Następnie przedstawiciele wspomnianej jednostki rozpoczną przygotowania do audytu. Firma jest zobowiązana dostarczyć przedstawicielom firmy kontrolującej wszelkie informacje dotyczące m.in. wytwarzanych w zakładzie produktów, a także przebiegu procesów ich tworzenia. Zbierane informacje mogą dotyczyć także kwestii działań zleconych innym firmom, eksportu czy ewentualnych wyłączeń.
Jak przebiega proces certyfikacji?
Kolejnym etapem procesu jest już sam audyt. Kontrolerzy sprawdzają podczas niego m.in. firmowy system HACCP oraz oceniają działanie obiektów produkcyjnych. Oprócz samej obserwacji mogą oni przeprowadzać wywiady z pracownikami. Później sprawdzane są dokumenty związane z inspekcją. Na końcu kontrolerzy przygotowują wnioski ze swojej wizyty i przedstawiają je przedstawicielom firmy na spotkaniu końcowym.
W przypadku wykrycia nieprawidłowości, zakład musi niezwłocznie wprowadzić korekty, których efekty należy przedstawić organowi kontrolującemu. Jeśli problemy były większe, konieczna może być kolejna wizyta. Certyfikat ma ważność 6 lub 12 miesięcy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana