Na co zwracać uwagę, kupując syrop pszczelarski?

Syrop pszczelarski produkowany jest na bazie cukrów prostych: glukozy i fruktozy z dodatkiem innych dwucukrów. Wyrób powstaje dzięki hydrolizie skrobi z pszenicy, a formą przypomina miód, dzięki czemu jest wygodny w dawkowaniu i stanowi odpowiednio zbilansowany i całkowicie bezpieczny pokarm dla pszczół.
Dlaczego warto stosować syrop pszczelarski w żywieniu pszczół?
Stosowanie syropu pszczelarskiego do podkarmiania owadów jest szczególnie ważne w okresach niedoborów ich własnych zapasów, czyli najczęściej późną jesienią i wczesną wiosną. Stosowanie tego produktu jest także bardzo wygodne dla właścicieli pasiek. Gotowy wyrób można podawać pszczołom bez dodatkowego przygotowania, wystarczy odmierzyć odpowiednią ilość i umieścić w ulu.
Dzięki starannie opracowanej procedurze produkcji i wyselekcjonowanym składnikom syropy pszczelarskie są zgodne z normami bezpiecznego żywienia owadów i zapewnienia odpowiednich wartości odżywczych. Gotowe produkty nie zawierają mikroustrojów, które mogłyby powstać w samodzielnym procesie produkcji. Dodatkowo syrop pszczelarski może być przechowywany dłużej, gdyż zachowuje swoją konsystencję i nie ulega krystalizacji, przez co jest bardziej wydajny i opłacalny w stosowaniu.
Na co zwrócić uwagę wybierając syrop pszczelarski dla swojej pasieki?
Duże znaczenie w zachowaniu odpowiedniego bilansu energetycznego pszczół ma zawartość cukrów prostych w syropie, których powinno być więcej niż cukrów złożonych. Ważne jest także, aby produkt nie zawierał zbyt dużej ilości wody. Ciecz w składzie syropu nie powinna przekraczać 30% w stosunku do zawartości cukrów. Wysokiej jakości syrop pszczeli dostępny jest u producenta pokarmu dla pszczół Holger Food, który oferuje również stałe pożywienie w postaci ciasta pszczelego.
Wybierając syrop pszczeli do swojej pasieki warto zwrócić uwagę również na odpowiednie proporcje fruktozy i glukozy, które umożliwiają utrzymanie płynnej konsystencji produktu i zapobiegają krystalizacji. Ponadto dobrej jakości syrop powinien wyróżniać się zachowaniem proporcji między fruktozą a maltozą. Wyższe stężenie fruktozy gwarantuje lepszą przyswajalność produktu przez pszczoły i umożliwia ich lepsze odżywienie. Dlatego zawartość tego cukru prostego nie powinna być niższa niż 25%.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Inter-Wen Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Mięso, wędliny, drób - produkcja, hurt woj. małopolskie30-605 Kraków, Fredry 2
-
Progres Hurtownia Helena Suska
Hurtownie - wielobranżowe woj. świętokrzyskie28-200 Staszów, Krakowska 44
-
Plumeria pracownia cukiernicza Katarzyna Adamczyk-Krekora
Cukiernicze wyroby - produkcja, hurt woj. mazowieckie05-071 Sulejówek, Sienkiewicza 11