Artykuł sponsorowany

Najpopularniejsze włoskie sposoby na makaron

Najpopularniejsze włoskie sposoby na makaron

Włosi kochają makaron, a miłością do dań z tym dodatkiem potrafili zarazić cały świat. Każdy zna spaghetti, a wielu z nas zajada się także penne, tagliatelle czy lasagne. Nic więc dziwnego, że każdego roku w słonecznej Italii produkuje się ponad 3 miliony ton tego produktu! Poznaj najpopularniejsze włoskie sposoby na makaron i znajdź coś dla siebie!

Ponad 300 rodzajów makaronu

Warto wiedzieć, że pod nazwą spaghetti wcale nie kryje się żadna potrawa, lecz jest to określenie na konkretny rodzaj makaronu, który można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Do wyboru mamy m.in. spaghetti alla carbonara, bolognese czy puttanesca. Podobnie jest z innymi rodzajami makaronu, których we Włoszech produkuje się ponad 300! Znajdziemy tam zarówno wielkie fabryki, jak i malutkie rodzinne zakłady. Każdy region tego kraju chlubi się rzecz jasna własnymi lokalnymi recepturami, z których każda jest wyjątkowa. Wśród najpopularniejszych makaronów włoskich można jednak wymienić:

  • Spaghetti, czyli najpopularniejszy włoski makaron, który charakteryzuje się długimi i cienkimi nitkami.

  • Penne to przysmak pochodzący z południowych Włoch. Ma kształt krótki rolek uciętych pod ostrym kątem;

  • Innym klasycznym makaronem jest tagliatelle, który przybiera kształt długich, płaskich wstążek.

  • W Polsce niezwykle popularny jest pochodzący z Kampanii makaron fusilli, czyli świderki.

  • Rodzajem makaronu jest także lasagne. Przybiera on kształt cienkich prostokątnych płatów.

  • Wielu fanów ma także farfalle, czyli makaron w kształcie kokardek, oraz conchiglie, makaron przypominający muszle.

W tym zestawieniu można by umieścić jeszcze wiele popularnych produktów, takich jak fettuccine, capellini czy maccheroni, a i tak zabrakłoby miejsca dla niezliczonych lokalnych specjałów. Nic więc dziwnego, że makarony są niekiedy nazywane „włoskim złotem” i stanowią narodową dumę mieszkańców półwyspu Apenińskiego.

Najlepszy ręcznie robiony

Makaron zawsze musi być najwyższej jakości. Największą popularnością cieszą się produkty robione ręcznie w małych manufakturach. Niezwykle istotne są także składniki. Aby samodzielnie zrobić prawdziwy włoski makaron, warto uzupełnić zapasy mąki, wody, jajek, oliwy, wina, soli i suszonych ziół. Dobrze także zaopatrzyć się w coltellę – specjalny nóż do krojenia ciasta na makaron. Jeśli jednak nie jesteśmy mistrzami kuchni, zawsze możemy wybrać się do dobrej restauracji, którą znajdziemy przykładowo w popularnym food hall Słony Spichlerz w Gdańsku. W wielu lokalach makaron przyrządzany jest ręcznie lub kupowany u sprawdzonych dostawców.

Ręcznie robiony, domowy makaron nie musi być bowiem spożyty od razu po przygotowaniu. Można go zamrozić i cieszyć się jego smakiem przez długi czas. Proporcje składników często stanowią pilnie strzeżoną tajemnicę, lecz przyjmuje się, że w tradycyjnym włoskim makaronie jedno jajko powinno przypadać na 100 gramów mąki. Ważne jest, aby korzystać wyłącznie z mąki typu 00, która pozbawiona jest otrębów. Do ciasta można także dodać zioła lub sól, lecz nie jest to konieczne i zależy od konkretnej odmiany.

Jakie dania z makaronem?

Rodzajów makaronu jest ponad 300, a sposobów jego przyrządzania zapewne jeszcze więcej. Jednym z najbardziej popularnych dań jest zdecydowanie spaghetti bolognese. Jego kluczowym składnikiem jest sos boloński, gęsty sos w typie ragu, czyli powstały na bazie mięsa mielonego. Jest on wykorzystywany w wielu włoskich daniach i nie trzeba koniecznie podawać go z makaronem spaghetti, świetnie sprawdzi się również z penne, tagliatelle czy pappardelle. Innym niezwykle popularnym daniem jest także pasta alla carbonara, czyli danie składające się z makaronu, boczku i sosu na bazie jajek. Bardzo często w popularnych przepisach na carbonarę znajdziemy także śmietanę, ale warto wiedzieć, że w tradycyjnym przepisie jej nie ma.

Daniem z makaronem jest także lasagne, czyli przysmak komiksowego kota Garfielda. Najpopularniejsza jest lasagne bolognese, czyli z omawianym już wyżej sosem bolońskim. Nie jest to jednak jedyna opcja. Bardzo ciekawym daniem jest np. lasagne alla napoletana, w którym płaty makaronu przekłada się sosem pomidorowym z dodatkiem mięsnych pulpecików. Niezwykle popularne są także nieco mniej tradycyjne przepisy. Wielu amatorów ma przykładowo wegetariańska lasagne ze szpinakiem, lasagne z kurczakiem lub jesienna wersja z dynią. Włoski makaron pasuje bowiem niemalże do wszystkiego i daje naprawdę duże pole do eksperymentów.

We włoskich daniach z makaronem bardzo często znajdziemy także owoce morza. Najczęściej łączone są z tagliatelle oraz linguine, lecz bez problemu znajdziemy także dania z penne czy spaghetti. Wizytówką Włoch, a przede wszystkim okolic Neapolu, jest linguine con le vongole, czyli makaron z małżami, do którego dodaje się białe wino, oliwę z oliwek, czosnek i papryczki chili. Wśród innych propozycji warto wymienić chociażby paccheri z krewetkami i pomidorami oraz tagliatelle z łososiem i krewetkami.

Gdzie i jak jeść makaron?

Dania z makaronem łączą wszystkich. Znajdziemy je zarówno w wykwintnych restauracjach, jak i w knajpach typu street food, które oferują szybkie, proste i smaczne dania. Kuchnia włoska jest niezwykle popularna wśród osób ceniących sobie znane smaki, lecz osoby, które szukają oryginalnych doznań również znajdą coś dla siebie. Nie ma zatem jednej zasady, makaron każdy może jeść tak, jak lubi. Warto jednak wiedzieć, że we Włoszech dania z makaronem spożywa się w porze lunchu lub wieczorem, w trakcie kolacji. W krajach śródziemnomorskich posiłki bardzo rzadko spożywa się bowiem w polskich „godzinach obiadowych”, trwa tam wtedy sjesta, w której trakcie wiele lokali się zamyka. Największy posiłek spożywa się wieczorem. Restauracje przeżywają wówczas prawdziwe oblężenie, a Włosi spędzają miło czas w otoczeniu rodziny i przyjaciół.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.