Popularne gatunki piw rzemieślniczych
Piwa rzemieślnicze cieszą się ogromną popularnością wśród miłośników bursztynowego napoju. Smakosze tego trunku cenią go przede wszystkim za niepowtarzalny smak i aromat. Wychodząc naprzeciw ich oczekiwaniom browary na bieżąco wzbogacają swoją ofertę o różnorodne gatunki piwa kraftowego. Dzięki temu każdy koneser ma możliwość wyboru napoju, który odpowiada mu najbardziej pod względem smakowym. Sprawdź, jakie są rodzaje piwa rzemieślniczego.
Czym jest piwo rzemieślnicze?
Piwem rzemieślniczym na ogół nazywa się trunki przygotowywane przez piwowarów za pomocą klasycznych technik warzelniczych. Ich receptura bazuje wyłącznie na tradycyjnych, naturalnych składnikach, bez dodatku jakichkolwiek konserwantów i dodatków smakowych. Do produkcji napoju stosuje się wodę, chmiel i drożdże oraz słód powstały na skutek wytrącenia się cukru z ziarna jęczmienia na skutek jego namoczenia w ciepłej wodzie. Po zmieszaniu ze sobą wszystkich wymienionych składników mikstura zostaje poddana schłodzeniu, a następnie trafia do zbiorników fermentacyjnych, gdzie musi być przechowywana przez co najmniej kilka tygodni.
Wytwarzaniem trunków rozprowadzanych przez takie firmy, jak hurtownia alkoholi Zofmar Bis, zajmują się małe, lokalne browary, których pracownicy przykładają ogromną wagę do konieczności zaspokojenia indywidualnych upodobań smakoszy produkowanego trunku. Piwo kraftowe wyróżnia się wysoką jakością oraz pysznym, idealnie wyważonym smakiem. Z uwagi na to, że z możliwości skosztowania napoju w praktyce mogą skorzystać nieliczne osoby, uznaje się go za towar luksusowy.
Rodzaje piwa rzemieślniczego
Wyróżnia się wiele gatunków piw kraftowych, które różnią się między sobą smakiem, aromatem i barwą, a także sposobem warzenia. Do najpopularniejszych z nich można zaliczyć przede wszystkim India Pale Ale (IPA) oraz American Pale Ale (AIPA). Oba powstają na bazie jasnego słodu w słomkowym kolorze. Ich charakterystyczną cechą jest też puszysta pianka, długo utrzymująca się na ściankach kufla. Piwo rzemieślnicze IPA ma intensywnie chmielowy smak, z wyraźnie wyczuwalną nutą owocowej, kwiatowej albo ziołowej goryczki. Napój AIPA wyróżnia się natomiast znacznie większą łagodnością smaku i aromatu, w którym przebijają głównie nuty cytrusowe albo zbożowe.
Wśród innych gatunków piwa rzemieślniczego warto wymienić także:
- Stout – piwo wydzielające zapach kawy i czekolady,
- Milk Stout – kremowy trunek o słodkim smaku,
- Wheat – lekki napój pszeniczny o właściwościach orzeźwiających.
Serwowane w barach piwa kraftowe mogą pochodzić z importu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana