Produkcja wołowiny w Polsce. Jak wygląda rynek?

Wołowina jest towarem deficytowym, który można sprzedać w całej Europie. Krajowy rynek ma wyraźną tendencję eksportową. Hodowane w Polsce bydła to głównie mieszanka krów ras mlecznych z mięsnymi. W ostatnich lata wzrasta popularność hodowli bydła Limousine. Jest to rasa wywodząca się ze skalistych rejonów Francji o dość surowym klimacie.
Jak wygląda produkcja wołowiny w Polsce?
Gospodarstwa z dużą ilością użytków zielonych i rolnicy, którzy dotychczas utrzymywali bydło mleczne, aby dostosować się do nowych wymogów rynku, coraz częściej inwestują w bydło mięsne. Szacuje się, że deficyt wołowiny w Europie może wynosić nawet 500 ton rocznie. Warto jednak zaznaczyć, że mięso wołowe wyprodukowane w Polsce w znacznej części trafia na eksport – mówi się nawet o 75% produkcji.
Zadaniem hodowcy jest właściwy wybór rasy najbardziej nadającej się do indywidualnego systemu hodowli, ilości paszy, jaką jest w stanie zapewnić i warunków klimatycznych. Istnieją pewne obostrzenia jak na przykład konieczność zapewnienia dobrostanu hodowanym zwierzętom oraz ograniczenia w transporcie cieląt na odległość większą niż 100 km. Problematyczny jest również dostęp do wody pitnej.
Hodowla bydła limousine
Bydło limousine wywodzące się z Francji wykazuje zdolność przystosowania się do różnych warunków środowiska. Zwierzęta mogą być utrzymywane zarówno w budynkach inwentarskich, jak i na ekstensywnych pastwiskach, czego przykładem jest hodowla prowadzona przez młyn Jakpol. W gospodarstwie wydzielono 100 ha powierzchni, gdzie stado ma pełną swobodę poruszania się.
Bydło limousine cechuje wysoka masywność, długa żywotność, dobre zdrowie oraz ogromna siła. Przy odpowiednim żywieniu zwierzęta dobrze się rozwijają, co jest widoczne w prawidłowym ukształtowaniu układu szkieletowego i mięśniowego. Daje to możliwość uboju nawet młodszych osobników o mniejszej masie, co nie pogarsza jakości tuszy i nie wpływa na stosunek ilości mięsa względem kości.
Warte podkreślenia są łatwość wcieleń i ich regularność oraz skuteczność inseminacji i kryć naturalnych. Porody powinny być monitorowane przez hodowcę, pomimo że w zdecydowanej większości oceniane są jako łatwe i niewymagające obsługi.
W produkcji mięsa wołowego liczy się szybkie tempo wzrostu i dobre wykorzystanie paszy oraz niewielkie otłuszczenie dorosłych osobników. Dobrej jakości chude mięso wołowe charakteryzuje się wyraźnymi walorami smakowymi. Dzięki równomiernie rozmieszczonym tkankom tłuszczowym pomiędzy włóknami mięso jest soczyste.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Progres Hurtownia Helena Suska
Hurtownie - wielobranżowe woj. świętokrzyskie28-200 Staszów, Krakowska 44
-
Interhurt Sp. z o.o.
Biurowe urządzenia - produkcja, hurt woj. dolnośląskie59-900 Zgorzelec, Podwale 15
-
Winpol Skup i hurtowa sprzedaż owoców Krzysztof Winnicki
Owoce, warzywa - hurt woj. mazowieckie06-120 Winnica, Pułtuska 16