Rośliny pastewne bobowate grubonasienne. Charakterystyka
Rośliny bobowate grubonasienne to grupa roślin bobowatych, które mają duże nasiona, najczęściej zamknięte w strąku. Z tego powodu nazywane są roślinami strączkowymi. Wiele gatunków roślin bobowatych grubonasiennych uprawia się jako rośliny pastewne. Dlaczego są one ważnym składnikiem pasz dla zwierząt i jakie gatunki najczęściej spotyka się na polskich polach?
Rośliny bobowate grubonasienne jako źródło białka w diecie zwierząt
Nasiona roślin bobowatych grubonasiennych charakteryzują się największą zawartością białka spośród wszystkich roślin uprawnych. W zależności od gatunku i warunków uprawy osiąga ona od 20 do ponad 40%. Dla porównania części podziemne roślin okopowych zawierają 1-2% białka, a ziarno zbóż – od 9 do 18%. Z tego powodu rośliny bobowate grubonasienne są często wykorzystywane jako dodatek białkowy do pasz dla zwierząt gospodarskich. Ich zielona masa stanowi doskonałą wysokobiałkową paszę objętościową, głównie dla zwierząt przeżuwających.
Najpopularniejsze gatunki roślin bobowatych grubonasiennych uprawiane w Polsce
Najczęściej stosowanym dodatkiem białkowym przy intensywnej produkcji jest poekstrakcyjna śruta sojowa. Charakteryzuje się ona najlepszą smakowitością oraz najwyższą strawnością jelitową białka o bardzo dobrym składzie aminokwasowym, zbliżonym do białka jaja kurzego. Zawiera przede wszystkim znaczne ilości lizyny, która bierze udział w syntezie białek, co pozwala na znaczący wzrost masy mięsnej zwierząt.
Kolejną rośliną strączkową uprawianą w Polsce jest groch pastewny, nazywany też peluszką. Jego nasiona charakteryzują się niską zawartością związków antyżywieniowych. Są dobrym dodatkiem do pasz dla trzody chlewnej. Na glebach ciężkich i średnich dobrze radzi sobie bobik. Wyróżnia się najwyższym potencjałem plonotwórczym spośród wszystkich roślin bobowatych. Śruta bobikowa jest dobrym komponentem do pasz treściwych.
Na cele paszowe uprawia się także łubiny. Ich nasiona oferuje między innymi sklep Małopolskiej Hodowli Roślin. W mieszankach dla trzody chlewnej zastosowanie znajdują głównie łubin wąskolistny oraz łubin żółty. Ten pierwszy zawiera przeciętnie 30% białka ogólnego, a ten drugi – 40%. Mniej popularna od wymienionych wyżej roślin jest wyka. Wyróżnia się wykę siewną (forma jara), która uprawiana jest w Polsce od czasów prehistorycznych, oraz wykę kosmatą (forma ozima), sianą w naszym kraju od przeszło 100 lat.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana