Skąd kupować warzywa do wykonywania przetworów?
Warzywa na przetwory powinny być najwyższej jakości. Nie koniecznie dobrym pomysłem jest zaopatrywanie się w marketach i osiedlowych sklepach. Warzywa co prawda wyglądają idealnie, ale czy na pewno takie są? Wzrokiem trudno jest ocenić czy warzywo było spryskane albo uprawiane na wyjałowionej glebie z użyciem dużej ilości środków chemicznych. Najlepiej jest zatem kupować żywność u lokalnych producentów.
Warzywa prosto od rolnika
Schyłek lata to czas, w którym zaczynamy przygotowywania do długiej zimy i próbujemy uchwycić dobrodziejstwa wakacji w małych słoiczkach, które następnie lądują na półce w spiżarni. Przetwory, bo o nich mowa, pozwalają cieszyć się smakiem ulubionych warzyw także wtedy, gdy nie są one dostępne. Co prawda wiele rodzajów warzyw i owoców kupić można w marketach przez cały rok, ale ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Dlatego, aby cieszyć się smakiem letnich upraw także zimą, warto przygotować domowe przetwory.
Warzywa prosto od rolnika dostarcza hurtownia PLON, która współpracuje z lokalnymi gospodarstwami na terenie Dolnego Śląska. Poza tym firma dysponuje własnymi polami uprawnymi, gdzie stosuje się wyłącznie nawozy naturalne w zgodzie z dobrymi praktykami rolniczymi, co ma odzwierciedlenie w niepowtarzalnym smaku warzyw, czyli takim, jaki znamy z dzieciństwa. Nie bez znaczenia pozostaje sposób przechowywania warzyw – hurtownia owocowo-warzywna dysponuje własną halą do magazynowania warzyw, a towar przewożony jest do lokalnych sklepów w autach chłodniczych, dzięki czemu na półki sklepowe trafiają wyłącznie świeże warzywa.
Dlaczego warto kupować warzywa ekologiczne?
Obecnie warzywa i owoce tracą wartości odżywcze, a więc organizmowi dostarczamy coraz mniej cennych składników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Przetworzone i chemiczne jedzenie nie dość, że jest uboższe w witaminy i minerały, to jeszcze często może prowadzić do problemów pokarmowych, alergii i nietolerancji.
Warzywa od rolnika są idealne na przetwory – produkty pochodzące z lokalnych upraw nie muszą być transportowane z odległych stron świata. A więc nie są naświetlane, konserwowane gazem i dojrzewają w naturalnych warunkach. Jeśli roślina otrzyma zbyt dużo pestycydów i innych związków chemicznych, to siłą rzeczy traci swoje naturalne walory smakowe i odżywcze. Najlepiej jest wybierać warzywa sezonowe, tym bardziej że uprawa na świeżym powietrzu jest znacznie zdrowsza i bardziej naturalna od hodowli w szklarni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana