Syrop glukozowy jako stabilizator smaku i zapachu
Różnego rodzaju dodatki do żywności pełnią określone funkcje. W zależności od sposobu działania i obszaru zastosowania dzielą się na grupy. Są to między innymi środki żelujące i zagęszczające, środki oddzielające i powlekające oraz stabilizatory. Wszystkie sprawiają, że żywność wygląda świeżo, świetnie smakuje i przyjemnie pachnie. Czy syrop glukozowy jest dobrym stabilizatorem smaku?
Dlaczego syropy glukozowe sprawdzają się w przemyśle spożywczym?
Syropy glukozowe to produkty pochodzenia roślinnego stosowane w przemyśle żywnościowym. Do ich wytwarzania używane są przede wszystkim zboża, takie jak pszenica i kukurydza. Podczas produkcji syropu glukozowego zachodzi proces, w którym wykorzystuje się wodę i enzymy do rozbicia węglowodanów na mniejsze cząsteczki. Użyteczność syropów jako składnika produktów spożywczych wynika z tego, że nadają pożywieniu pożądaną konsystencję, smak i połysk.
Syropy glukozowe występują w postaci lepkiej, klarownej, bezbarwnej cieczy o słodkim smaku. Barwa mlecznobiała świadczy o niskiej zawartości scukrzonego syropu, a zmętnienie o zawartości nierozpuszczalnych dekstryn. Syrop glukozowy ma wartość kaloryczną zbliżoną do wszystkich innych węglowodanów: 4 kcal/g. Jest jednocześnie mniej słodki niż syropy cukrowe lub fruktozowe, ponieważ zawiera 25 do 50% sacharozy.
Czy łatwo stosuje się syrop glukozowy w produkcji żywności?
Wiele dziedzin przemysłu kulinarnego korzysta z funkcjonalnych zalet syropów glukozowych. W cukiernictwie syropy glukozowe są niezbędnymi składnikami umożliwiającymi producentowi bardzo precyzyjne zbilansowanie lub kontrolowanie lepkości słodyczy, zarówno ze względów przemysłowych, jak i ze względu na jakość produktu. Syrop glukozowy jest często używany w wyrobach takich jak likiery, napoje bezalkoholowe, lody lub produkty owocowe.
Syropy glukozowe odgrywają istotną rolę w artykułach piekarniczych. Ponieważ są przezroczyste, bezbarwne i lepkie, łatwiej je dozować i mieszać z innymi składnikami kremów, lodów, napojów i innych płynnych lub półpłynnych produktów spożywczych. Doskonale regulują i utrzymują smak słodki, ponadto zapobiegają niepożądanej krystalizacji cukru. Ma to szczególne znaczenie w produkcji cukierniczej, ale klienci dystrybutora półproduktów cukierniczych Holger Food twierdzą, że wiedza ta może mieć zastosowanie także podczas przygotowywania domowych wypieków. Syropy glukozowe o wysokim stopniu scukrzenia nadają się do utrzymywania świeżości ciastek, konserwowania owoców kandyzowanych lub do obniżania temperatury zamarzania. Znajdują także zastosowanie w produkcji wędlin.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana