Artykuł sponsorowany

Syrop glukozowy jako stabilizator smaku i zapachu

Syrop glukozowy jako stabilizator smaku i zapachu

Różnego rodzaju dodatki do żywności pełnią określone funkcje. W zależności od sposobu działania i obszaru zastosowania dzielą się na grupy. Są to między innymi środki żelujące i zagęszczające, środki oddzielające i powlekające oraz stabilizatory. Wszystkie sprawiają, że żywność wygląda świeżo, świetnie smakuje i przyjemnie pachnie. Czy syrop glukozowy jest dobrym stabilizatorem smaku?   

Dlaczego syropy glukozowe sprawdzają się w przemyśle spożywczym?

Syropy glukozowe to produkty pochodzenia roślinnego stosowane w przemyśle żywnościowym. Do ich wytwarzania używane są przede wszystkim zboża, takie jak pszenica i kukurydza. Podczas produkcji syropu glukozowego zachodzi proces, w którym wykorzystuje się wodę i enzymy do rozbicia węglowodanów na mniejsze cząsteczki. Użyteczność syropów jako składnika produktów spożywczych wynika z tego, że nadają pożywieniu pożądaną konsystencję, smak i połysk.

Syropy glukozowe występują w postaci lepkiej, klarownej, bezbarwnej cieczy o słodkim smaku. Barwa mlecznobiała świadczy o niskiej zawartości scukrzonego syropu, a zmętnienie o zawartości nierozpuszczalnych dekstryn. Syrop glukozowy ma wartość kaloryczną zbliżoną do wszystkich innych węglowodanów: 4 kcal/g. Jest jednocześnie mniej słodki niż syropy cukrowe lub fruktozowe, ponieważ zawiera 25 do 50% sacharozy.

Czy łatwo stosuje się syrop glukozowy w produkcji żywności?

Wiele dziedzin przemysłu kulinarnego korzysta z funkcjonalnych zalet syropów glukozowych. W cukiernictwie syropy glukozowe są niezbędnymi składnikami umożliwiającymi producentowi bardzo precyzyjne zbilansowanie lub kontrolowanie lepkości słodyczy, zarówno ze względów przemysłowych, jak i ze względu na jakość produktu. Syrop glukozowy jest często używany w wyrobach takich jak likiery, napoje bezalkoholowe, lody lub produkty owocowe.

Syropy glukozowe odgrywają istotną rolę w artykułach piekarniczych. Ponieważ są przezroczyste, bezbarwne i lepkie, łatwiej je dozować i mieszać z innymi składnikami kremów, lodów, napojów i innych płynnych lub półpłynnych produktów spożywczych. Doskonale regulują i utrzymują smak słodki, ponadto zapobiegają niepożądanej krystalizacji cukru. Ma to szczególne znaczenie w produkcji cukierniczej, ale klienci dystrybutora półproduktów cukierniczych Holger Food twierdzą, że wiedza ta może mieć zastosowanie także podczas przygotowywania domowych wypieków. Syropy glukozowe o wysokim stopniu scukrzenia nadają się do utrzymywania świeżości ciastek, konserwowania owoców kandyzowanych lub do obniżania temperatury zamarzania. Znajdują także zastosowanie w produkcji wędlin.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.