Trzy stopnie filtracji wody – oto one
Jakość spożywanej wody ma zasadnicze znaczenie dla naszego zdrowia i kondycji fizycznej. Jest to prawda niepodlegająca dyskusji. Dlatego wszędzie tam, gdzie mamy jakiekolwiek zastrzeżenia do jakości wody, powinniśmy stosować jej filtrację za pomocą wydajnych i skutecznych urządzeń filtrujących. Dowiedz się, na czym polegają trzy stopnie filtracji wody i w jakim stopniu ją oczyszczają.
Filtracja wody jest działaniem prozdrowotnym
Jedynie spożywanie czystej wody, pozbawianej niepożądanych substancji może zagwarantować dobrą kondycję organizmu i zdrowe życie. Z tego punktu widzenia filtrowanie wody jest działaniem prozdrowotnym. Jednocześnie polepsza komfort, umożliwiając delektowanie się smakiem czystej i świeżej wody. Z kolei niezdatna do picia woda, z niepewnego źródła, która zawiera szkodliwe substancje, może powodować zatrucia pokarmowe i niekorzystnie wpływać na cały organizm. Jak można dowiedzieć się na stronie internetowej dystrybutora filtrów Aquaphor z Wrocławia, który oferuje stacje zmiękczania wody, filtry do zmiękczania wody Kryształ, dzbanki Provence z filtrem oraz inne urządzenia filtracyjne, bardzo ważne jest badanie wody zwłaszcza pod kątem obecności metali, fluoru, chloru, azotanów, detergentów, fenoli i bakterii.
Wstępne oczyszczanie wody
Pierwszym etapem filtracji wody jest jej oczyszczanie z zanieczyszczeń mechanicznych (sedymentacyjnych). Wkład polipropylenowy zapewnia bardzo dokładną filtrację. Pozwala usunąć z wody drobne frakcje zanieczyszczeń stałych, takich jak piasek, rdzę i osady, które znajdują się w wodzie wodociągowej lub pochodzącej ze studni. Natomiast wkład węglowy eliminuje z wody chlor, fenol, metale ciężkie i produkty ropopochodne.
Filtracja osmotyczna
Filtracja osmotyczna jest najdokładniejszą metodą oczyszczania domowej wody użytkowej. Przebiega z wykorzystaniem membrany odwróconej osmozy, która z wyjątkową skutecznością zatrzymuje najdrobniejsze zanieczyszczenia w tym wirusy i bakterie. Jednocześnie zmiękcza wodę, dzięki temu nie powstają osady na umywalkach, zlewozmywakach i naczyniach kuchennych.
Mineralizacja wody
Trzecim stopniem filtrowania wody jest jej mineralizacja. Polega ona na wzbogaceniu wody w odpowiednie ilości minerałów, głównie w wapń i magnez. Oczyszczona woda zachowuje najważniejsze dla ludzkiego zdrowia makroelementy i ma pozytywny wpływ na kondycję organizmu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana