Wysłodziny mokre a suche - porównanie
Wysłodziny browarniane to produkt o dużej zawartości wody. Jest przez to nietrwały i szybko się psuje. W dobrych warunkach jego przydatność do spożycia wynosi zaledwie trzy dni. Z uwagi na to, aby móc dłużej korzystać z jego dobrych właściwości, należy je odpowiednio zakonserwować. W grę wchodzi między innymi suszenie. Czy w związku z tym wysłodziny nie tracą swoich właściwości?
Czym różnią się wysłodziny mokre od suchych?
Suszone wysłodziny browarniane mają wiele zalet. Poza tym, że dostarczają zwierzętom cennych składników odżywczych, to znacznie łatwiej je magazynować i transportować. W procesie suszenia woda zawarta w młócie jest redukowana, dzięki czemu można je bezpiecznie przechowywać nawet przez sześć miesięcy bez obawy o psucie, pleśnienie lub rozwój grzybów. Dodatkowo takie wysłodziny mają znacznie mniejszą objętość, co ma duże znaczenie dla łatwości ich magazynowania. Bez problemu można je przechowywać w silosach lub workach, przesypywać i odmierzać właściwą dawkę.
Zalety dotyczące przechowywania nie byłby wystarczająco przekonujące, gdyby nie fakt, że wysłodziny browarniane w postaci suszonej nie tracą swoich właściwości. Suszony produkt w takim samym zakresie jak świeże młóto dostarcza skarmianym zwierzętom białko, włókno surowe i szereg innych cennych składników odżywczych. Tym samym umożliwia osiągnięcie celów takich jak zwiększony udój u krów mlecznych lub szybszy przyrost masy opasów.
Jakie są wady suszonego młóta browarnianego?
Suszenie młóta browarnianego jest najdroższą metodą konserwowania produktu. Stosowanie go w takiej formie ma więc znaczący wpływ na koszty produkcji mleka i utrzymania stada. Dystrybutorzy świeżych wysłodzin, na przykład firma Domino sprzedająca młóto z dostawą, transportują je bezpośrednio z browaru do odbiorcy. W łańcuchu dostaw nie ma dodatkowych pośredników ani miejsca na przetwarzanie, dlatego oferowany produkt jest znacznie korzystniejszy cenowo.
Wybór pomiędzy suchymi a mokrymi wysłodzinami browarnianymi zasadniczo ogranicza się więc do ceny i wygody. Zaopatrywanie się w młóto suche pozwala zaoszczędzić trochę czasu, ponieważ nie trzeba poświęcać mu wiele uwagi, jest łatwe w dawkowaniu i dostępne przez cały rok. Aby jednak zaoszczędzić pieniądze i, co najważniejsze, optymalizować koszty produkcji w hodowli, warto postawić na świeże wysłodziny od sprawdzonego dostawcy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana