Z jakich ziemniaków wykonuje się puree?
Ziemniaki to jedno z najczęściej używanych warzyw w kuchni na całym świecie. Dzięki temu, że występuje w wielu smakach, rodzajach i formach, stał się najchętniej wybieranym dodatkiem do wielu popularnych dań. Puree to jedna z częściej spotykanych form tego warzywa. Ziemniaczane puree to świetny dodatek lub samodzielne danie, które daje wiele wartości odżywczych. Czym jest puree, jak się je przygotowuje i z jakich ziemniaków najczęściej się je robi?
Czym jest puree?
Puree to popularny sposób podawania warzyw oraz roślin strączkowych. Najczęściej jako dodatek do innych dań, jednak często stanowi samodzielny posiłek. Po ugotowaniu warzyw, tłucze, mieli lub trze się je aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie ma jednego uniwersalnego przepisu, a rodzajów puree jest naprawdę wiele. Dzielimy je ze względu na konsystencje, wykorzystane warzywa oraz sposób przygotowania.
Jakie ziemniaki do puree wybrać?
Ziemniaki to warzywa dostarczające wielu wartości odżywczych. Nic więc dziwnego, że warto dodać je do swojego jadłospisu. Dzięki nim zapewnimy źródło witaminy C, witamin z grupy B, potasu oraz błonnika pokarmowego. Na świecie istnieje naprawdę dużo odmian ziemniaków. W samej Polsce jest to blisko sto rodzajów kartofli. Najpopularniejszy podział ziemniaków to ten dzielący je ze względu na ilość skrobi w nich zawartej.
Typ A to ziemniaki twarde, które nie mają dużej zawartości skrobi. Dzięki temu idealnie nadają się do sałatek i wszelkich potraw gdzie nie rozpadające się warzywa są priorytetem. Ziemniaki typu B to te o trochę większej ilości skrobi. Są to gatunki najbardziej uniwersalne i najczęściej wybierane przez konsumentów. Typ C natomiast to wszelkie ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi. Są to gatunki najbardziej sypkie i suche po ugotowaniu.
Do puree najlepiej wybierać ziemniaki typu B. Są one wyjątkowo łatwe do rozniecenia i otrzymania gładkiej konsystencji. Warto więc wybierać ziemniaki takie jak Gala, Ingrid oraz Irga. Najgorsze do przygotowania puree będą ziemniaki typu A. Ze względu na swoje właściwości, nie będzie łatwo uzyskać z nich gładkiej konsystencji, tak istotnej dla puree. Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk oferuje szeroki wybór gatunków ziemniaka o wysokiej jakości. Dzięki kupowaniu od sprawdzonych sprzedawców mamy pewność co do pochodzenia warzyw i ich wartości odżywczych. Pamiętaj, aby przygotowując puree wybrać odpowiedni rodzaj ziemniaków. Jest to ważny element całego przepisu, który może zaważyć nad sukcesem potrawy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana