Zastosowanie basenów jezdnych na zapleczach gastronomicznych
Każdy profesjonalny lokal gastronomiczny wymaga wyposażenia w odpowiednie narzędzia. Przede wszystkim znaczenie mają specjalistyczne sprzęty i urządzenia, które będą ułatwiać i przyspieszać pracę. Jednym z takich podstawowych elementów wyposażenia zaplecza gastronomicznego jest właśnie basen jezdny. Jakie zastosowanie w gastronomii znajduje basen jezdny? Wyjaśniamy!
Gastronomiczny basen jezdny - do czego służy?
Basen jezdny to sprzęt wykonany z solidnej stali nierdzewnej odpornej na zniszczenia i uszkodzenia mechaniczne. Posiada on specjalną konstrukcję dopasowaną do wymagań zaplecza. Basen dostępny w ofercie Komat oferującej meble i urządzenia gastronomiczne dodatkowo jest wyposażony w cztery kółka, które zwiększają jego mobilność i pozwalają na bezproblemową oraz szybką zmianę lokalizacji. Poza tym zaopatrzony został on w hamulce, które zwiększają jego stabilność.
Baseny jezdne znajdują zastosowanie w restauracjach, kawiarniach, barach, cukierniach, firmach cateringowych i wielu innych lokalach gastronomicznych. Wykorzystywane są przede wszystkim do mycia dużych sprzętów kuchennych, takich jak blachy, pojemniki, kosze, duże garnki czy patelnie, których nie sposób dokładnie umyć w normalnym zlewie. Tego typu baseny nadają się także do przechowywania artykułów spożywczych, np. podczas ich rozmrażania.
Jak wybrać odpowiedni basen jezdny do lokalu gastronomicznego?
Basen gastronomiczny przede wszystkim powinien być dopasowany do wielkości zaplecza konkretnego lokalu. Jego wymiary muszą być dostosowane do całkowitej wielkości kuchni, w której ma się znajdować, tak, aby zapewniał on komfortowe użytkowanie i jednocześnie nie zabierał dodatkowego miejsca w pomieszczeniu.
Przy wyborze basenu należy także zwrócić uwagę na zapotrzebowanie danego miejsca. Do lokali, w których konieczne jest mycie dużej ilości niewymiarowych naczyń czy sprzętów kuchennych, dobrym wyborem będą baseny jezdne dwukomorowe. Z kolei do mniejszych miejsc, w których brakuje również przestrzeni na zapleczu, lepszym wyborem będzie wariant jednokomorowy.
Podczas zakupu wyposażenia do lokalu gastronomicznego warto też zwrócić uwagę na materiał jego wykonania. Mianowicie powinien być on wysoce odporny na uszkodzenia mechaniczne, na wysokie i niskie temperatury oraz na środki chemiczne. Co więcej, materiał ten powinien być łatwy do utrzymania w czystości. Ze względu na to, że baseny przeznaczone są do przechowywania lub transportowania żywności, tworzywo wykorzystane do ich produkcji musi być w pełni bezpieczne.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana