Co można jeść na diecie lekkostrawnej? Zasady
Dieta lekkostrawna jest rodzajem diety klasycznej, która polecana jest osobom w czasie operacyjnym, z nowotworami czy mającym problemy z trawieniem. Dowiedz się, co można jeść. Poznaj jadłospis i sprawdź, jakie są wskazania do jej wdrożenia. Jak przygotować lekkostrawną kolację? Jakich technik gotowania należy unikać? Wyjaśniamy w naszym artykule.
Komu jest zalecana dieta lekkostrawna?
Lekkostrawna dieta jest szczególnie adresowana do rekonwalescentów ze względu na przewód pokarmowy czy osób w czasie okołooperacyjnym. Sprawdza się także w przypadku schorzeń czy bólów żołądka lub jelit. Dodatkowo polecana jest w przypadku:
- biegunki,
- wzdęć,
- gazów,
- zespołu jelita drażliwego,
- refluksu żołądkowo-jelitowego.
Poza tym rekomendowana jest osobom starszym. Z wiekiem przewód pokarmowy gorzej toleruje dania:
- pieczone,
- smażone,
- surowe,
- zawierające dużą ilość pokarmowego błonnika.
Jest poza tym polecana osobom z nowotworami. Pozwala wprowadzić leczenie lub je wspierać.
Jakie są zasady diety lekkostrawnej?
Dieta lekkostrawna, a więc łatwostrawna to odmiana tradycyjnej diety. Na jej główne cele składają się:
- poprawa stanu zdrowia,
- zniwelowanie bólów układu pokarmowego,
- zmniejszenie przeciążenia przewodu pokarmowego czy danego chorego narządu.
Preparaty dietetyczne podobnie jak pożywienie są lekkostrawne, a więc nie wywołują wzdęć. Zwykle oznacza to, że produkty na diecie lekkostrawnej nie są wędzone, marynowane czy ostro przyprawione. Niewskazane jest także spożywanie pokarmowego błonnika. Jest on jednak potrzebny do odpowiedniego funkcjonowania organizmu. Znaleźć go można w dojrzałych owocach, młodych warzywach, kaszach czy pieczywie typu graham.
Do pozostałych zasad zalicza się wypijanie co najmniej 1,5 litra wody oraz jedzenie 4-5 niewielkich posiłków na dzień. Najczęściej żywność się:
- gotuje – w wodzie czy na parze,
- piecze – w folii, rękawie czy żaroodpornym naczyniu.
Zabronione jest za to duszenie z obsmażaniem, grillowanie czy smażenie.
Co jeść na diecie lekkostrawnej?
Zastanawiasz się, co jeść na diecie lekkostrawnej? Ważne, aby artykuły spożywcze nie obciążały organizmu i były szybko strawione. Wskazane jest więc:
- pszenne pieczywo,
- chude wędliny – drób czy chudy twaróg,
- kasze – manna, kuskus, jęczmienna,
- chude mięso – schab czy drób,
- ryby,
- mleko i artykuły mleczne – jogurty, kefiry, chude sery, serki homogenizowane,
- cukier i słodkie produkty – kompoty, przetwory owocowe czy dżemy bez pestek,
- łagodne przyprawy – tymianek, bazylia, rozmaryn, wanilia, cynamon, lubczyk, majeranek.
- Istotna jest również metoda przygotowania.
Jadłospis na dietę lekkostrawną
Oto przepisy na dietę lekkostrawną:
- śniadanie – bułka pszenna, która została posmarowana masłem. Dołącz drobiową wędlinę, sałatę i pomidor bez skórki,
- drugie śniadanie – pieczone jabłko,
- obiad – 250 gramów gotowanego na parze pstrąga, gotowane ziemniaki i młoda marchewka,
- podwieczorek – naturalny jogurt,
- kolacja: zupa krem z cukinii. Składniki: 1/3 korzenia selera, korzeń pietruszki, 3 cukinie, pół szklanki mleka 2%; 0,5 litrów wody, pół małej cebuli, sól i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Pokrój obrane warzywa i natkę pietruszki i wrzuć do gotującej się wody. Gotuj przez 25 minut. Dodaj mleko. Dopraw i zblenduj.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana